Meditaties

 

Hoe kan je mediteren? En wat zijn geleide meditaties?

 

Je vindt op deze pagina informatie en tips over mediteren. Ook gratis toegang tot geleide meditaties van Geluk4all.

 

Wat is mediteren?

Mediteren is het tot rust brengen van je denkgeest. Als je mediteert voel je je ontspannen en ben je in verbinding met je innerlijk, met je ware zelf. Je kunt dan beter contact maken met je intuïtie, je gevoel en de dingen die je ziel werkelijk verlangt. Je kan de stroom van liefde, vreugde en vrede ervaren. Je wordt creatiever en voelt je krachtiger. Hoe makkelijker je in rust en vrede kan zijn, hoe beter je contact krijgt met je intuïtie, je innerlijke “goddelijke” stem. En hoe minder je jezelf zal laten leiden door de stem en de gedachten van het ego. Dit zijn de gedachten die te maken hebben met angsten, onzekerheden, verdriet en boosheid.

 

Je leert als je mediteert om niet mee te gaan in de gedachten van je ego, maar om bij jezelf te blijven. Je kan je hierbij richten op je ademhaling. Je ego-gedachten mogen er wel zijn, alleen kan je er het beste niet veel aandacht schenken. Laat ze maar komen en gaan. Net als wolken die voorbij drijven. Mocht je toch met je gedachten afdwalen tijdens een meditatie, veroordeel jezelf hier dan niet voor. Het is gewoon goed zoals het op dat moment is. Door er negatief over te denken versterk je negatieve gedachten juist.


Met mediteren kom je in het moment van het nu. Het moment waar je in wil zijn om in een bepaalde 'flow' te komen. Zonder je bezig te houden met het verleden en zonder je zorgen te maken over de toekomst.


Je kan op verschillende manieren mediteren:

 

Geleide meditaties

Als je begint met mediteren dan kun je veel baat hebben bij geleide meditaties. Je wordt door de verteller op weg geholpen. De verteller neemt je mee op een innerlijke reis. Je hoeft nergens over na te denken en je kan je volledig overgeven aan het moment en de ervaring. Er zijn verschillende soorten geleide meditaties. Het is leuk en leerzaam om verschillende vormen en manieren van meditaties te ontdekken. Zo kom je erachter wat voor jou het beste werkt en wat je fijn vindt. Ook de stem van de verteller speelt een rol bij het succes van de meditatie.

 

Via de link onderaan deze pagina kom je bij enkele gratis geleide meditaties van Geluk4all op YouTube!

 

De meditaties gaan over verschillende thema’s. In de toekomst zullen er nog nieuwe aan worden toegevoegd. Door je op het YouTube kanaal te abonneren blijf je op de hoogte.

 

Naast het luisteren naar geleide meditaties kan je ook mediteren op de volgende manieren:

 

Mediteren in stilte
Je zoekt de rust op, sluit je ogen en probeert nergens aan te denken. De gedachten die in je opkomen laat je gewoon gaan. Geniet van de rust, van het in contact komen met jezelf. Als het ongemakkelijk voor je is, laat het dan gewoon zo zijn. Het is goed zoals het is.
Je kan ook met je ogen open in stilte mediteren. Focus je dan op een vast punt of object. Dit kan je heel goed buiten in de natuur doen. Heerlijk in de buitenlucht genieten van het mooie om je heen. Richt je aandacht bijvoorbeeld op een boom, plant of bloem. Kijken naar de zee, een meer of rivier kan ook heel rustgevend zijn.

 

Mediteren op een vraag
Je kan je intuïtie, je zachte “goddelijke” stem een vraag stellen en rustig wachten tot je antwoord krijgt. De gedachten van je ego laat je zo goed mogelijk voorbij gaan, zodat je meer kans hebt om naar je innerlijk weten te kunnen luisteren. Je kan een vraag stellen over iets dat speelt. Bijvoorbeeld over wat je in een bepaalde situatie het beste kan doen.

Je kan ook helemaal geen vraag stellen en je intuïtie de ruimte geven om zelf met iets te komen.

Antwoorden kun je krijgen in een gedachte, een beeld of een gevoel. Het kan ook zijn dat je niet gelijk wat merkt, maar pas op een later moment. Dat er bijvoorbeeld iets gebeurt, dat je oog ergens op valt of dat iemand over een bepaald onderwerp iets tegen je zegt. Je bent je ervan bewust dat je iets hoort of ziet wat geen toeval lijkt.

Wees nieuwsgierig en stel jezelf open om informatie en signalen te ontvangen.

 

Visualiseren
Bij visualisatie stel je jezelf een bepaalde situatie voor waar je je prettig bij voelt. Je bent bijvoorbeeld in een mooie natuurlijke omgeving met bloemen, bomen, een meer of je stelt je voor dat je op het strand bent en van de zon en de zee geniet. Je kan ook je ideale leven visualiseren. Hoe ziet je leven er dan uit op gebied van de liefde, relaties, gezondheid, werk en financiën. Hoe ziet het eruit als je diepste verlangen al in vervulling is gegaan? Wat voel je dan? Is het niet zo dat je eigenlijk liefde, vrede en overvloed wil ervaren? Probeer wat je verlangt zo werkelijk mogelijk voor te stellen en te ervaren alsof het al zo is.

Door te visualiseren maak je gebruik van je scheppingskracht. Realiseer je hierbij dat je zelf niet echt weet hoe je verlangens het beste ingevuld kunnen worden. Hou de precieze invulling over aan het universum, de bron, aan onze Vader die ons geschapen heeft.


Schrijven vanuit je hart
Door te schrijven maak je contact met je gevoel en je intuïtie. Stel jezelf een vraag of schrijf over een bepaalde emotie of een situatie waar je last van hebt. Je kan ook een willekeurig onderwerp kiezen waar je over wil schrijven. Adem vervolgens een paar keer rustig in en uit en begin dan met schrijven.

Het is de kunst om zo lang mogelijk door te blijven schrijven en je pen niet van het papier te halen. Het geeft niet als je dingen opschrijft die raar en onzinnig lijken. Blijf 10 minuten doorschrijven. Je bereikt dan op een gegeven moment een punt dat je in een bepaalde flow komt en je ego-gedachten uitgekletst zijn.

Voordeel is dat je dan meer tot de kern kan komen. Ook bevordert het je creativiteit en kunnen de mooiste teksten en ideeën ontstaan.

 

Mantra’s opzeggen
Een mantra is een woord, korte zin of een gebed. Het komt uit het Sanskriet en betekent “bevrijding van de geest”.

De klanken en de trillingen die de mantra voortbrengen hebben een positieve invloed op je en werken helend. Het opzeggen van mantra’s helpt om je aandacht voorbij jezelf te richten en om je gedachten los te laten.

Een bekende mantra is AUM of OHM. Dit is de oerklank, de moeder van alle mantra’s.

De meest geciteerde mantra in het Tibetaans Boeddhisme is: Ohm Mani Padme Hum. Het betekent: “Ik eer de parel in de lotus”. De lotusbloem staat symbool voor wijsheid en inzicht.

Voorbeeld van een mantra die helpt op spanning en stress los te laten is: Ohm Shanti Ohm, wat “Ik ben in vrede” betekent.

Als je een mantra opzegt dan blijf je het steeds voor jezelf herhalen. Je kan ook rustpauzes inlassen.

Voel en ervaar maar wat het met je doet.


Mediteren met geluiden
Door het luisteren naar rustige muziek kan je helemaal tot jezelf komen. Muziek raakt je gevoel en kan emoties in je losmaken, zoals verdriet.

Ook het geluid en de trilling van klankschalen kunnen het nodige in je naar boven brengen.

De trilling van geluid horen we niet alleen, maar kunnen we ook voelen in ons lichaam. Hierdoor kan het helpen bij het naar boven halen en helen van emotionele blokkades.

 

Zinvol wachten
Zeker als je denkt dat je geen tijd hebt voor meditaties dan is deze laatste manier van mediteren een aanrader: ”zinvol wachten”.

Als je ergens staat de wachten, bijvoorbeeld op de trein of in de rij voor de kassa, dan neem je jezelf voor om de tijd dat je wacht bewust met één zintuig waar te nemen. Je richt je aandacht alleen op het kijken, ruiken of luisteren. Als er een gedachte door je hoofd gaat, dan merk je het op en laat hem vervolgens gewoon weer gaan. Je richt je aandacht daarna weer op het zintuig dat je hebt gekozen.

Een leuke en zinvolle manier om je wachttijd door te brengen. En de tijd gaat vast sneller dan je zou verwachten!

 

 

Listen to silence.

It has so much to say.

Rumi